Woon XL
Image default
Aanbiedingen

Borstvoeding: Hoe gebruik je een borstkolf?

Het gebruik van een borstkolf is een goede manier om de voordelen van borstvoeding te behouden als je niet bij je baby kunt zijn. Door af te kolven houd je je melktoevoer op peil en voorkom je ongemak en stuwing van de borst. Je kunt een borstkolf ook gebruiken om je melktoevoer langzaam te verminderen als je plotseling moet stoppen met borstvoeding geven.

Er zijn verschillende soorten borstkolven waaruit je kunt kiezen. Ze zien er in het begin misschien verwarrend uit, maar ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Als je problemen hebt met het afkolven, vraag dan om hulp. Een lactatiekundige of een andere deskundige op het gebied van borstvoeding kan je helpen om te leren hoe je een borstkolf moet gebruiken.

Klaarmaken om te kolven

Lees alle instructies die bij je kolf zijn geleverd. Zorg ervoor dat u weet hoe u de kolf in elkaar moet zetten en hoe vaak u de onderdelen moet schoonmaken en ontsmetten.

Kies een goede plek om te kolven. Zoek een plek die schoon, comfortabel en privé is, zodat je kunt ontspannen. Als je op het werk kolft, voel je je misschien meer op je gemak in een kamer met een deur die je op slot kunt doen.

Het gebruik van een borstkolf

Was je handen voordat je het borstschild of de borst aanraakt. Gebruik zeep en schrob je handen 10 tot 15 seconden. Spoel je handen daarna goed af met warm water. Gebruik een schoon papieren handdoekje om jouw handen volledig af te drogen.

Zet de kolf in elkaar. Controleer bij het in elkaar zetten of alle onderdelen schoon zijn.

Kom in de stemming. Als jij jouw baby vasthoudt, kunt je de melk beter laten doorkomen. Als je niet bij je baby bent, kijk dan naar een foto of snuffel aan een kledingstuk dat je baby heeft gedragen.

Plaats het kolfschild over de borst. Je tepel moet precies in het midden van het borstschild zitten. Het kan zijn dat je een paar verschillende maten borstschild moet proberen om er een te vinden die het beste bij je past.

Begin met afkolven met een lage zuigkracht. Verhoog de zuigkracht naarmate de melk begint te stromen. Sommige kolfapparaten doen dit voor jou.

Maak beide borsten leeg tijdens elke kolfsessie. Na het afkolven moeten de borsten zacht aanvoelen, zonder harde plekken.

Nadat je klaar bent met afkolven

Zet de melk meteen in de koelkast of koelbox. Het is het beste om de melk zo snel mogelijk na het afkolven te gebruiken. Als je de melk niet binnen een paar dagen gebruikt, kun je deze invriezen. Zorg ervoor dat je weet hoe je de moedermelk veilig kunt bewaren.

Haal de kolf uit elkaar en was alle onderdelen die in contact zijn geweest met uw borst of moedermelk goed af. Laat de onderdelen aan de lucht drogen.

Wat je kunt verwachten

Afkolven met een elektrische kolf duurt waarschijnlijk 10 tot 20 minuten voor elke borst, maar het kan ook langer duren. Om te weten wanneer je moet stoppen met kolven, let  op tekenen dat de borsten leeg zijn.

Je voelt een trekkerig gevoel als de kolf aanstaat, maar het afkolven hoeft niet pijnlijk te zijn. Als het pijn doet, zet de kolf dan uit. Verander de positie van het borstschild of probeer een groter borstschild. Om je melkvoorraad op peil te houden, moet je minstens om de 3 à 4 uur kolven en zo vaak mogelijk borstvoeding geven. Praat met een lactatiekundige als je melkvoorraad afneemt.

Een pijnlijke knobbel of een gezwollen plek in de borst kan een teken zijn van een verstopt melkkanaaltje of een borstontsteking. Bel jouw arts als je dit probleem opmerkt. Misschien kun je het probleem zelf oplossen door vaker te kolven of borstvoeding te geven vanuit de borst waar de knobbel of zwelling zit.