Woon XL
Image default
Geldzaken

Kan ik de overwaarde van mijn huis gebruiken voor schulden?

Het kan verleidelijk zijn om de overwaarde van uw huis te gebruiken om bestaande schulden af te lossen. Overwaarde ontstaat wanneer de waarde van uw huis hoger is dan het bedrag dat u nog aan hypotheekschuld heeft openstaan. Het gebruik van overwaarde voor schuldaflossing kan verschillende voordelen hebben, zoals lagere rentelasten en meer financiële ruimte. Echter, er zijn ook nadelen en belastingregels waarmee rekening gehouden moet worden. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat u besluit om de overwaarde van uw huis te gebruiken voor schulden.

Begrijpen van overwaarde en hoe dit kan worden gebruikt

Overwaarde ontstaat door de waardestijging van uw huis, aflossingen op de hypotheek of verbouwingen. Wanneer u meer overhoudt bij verkoop dan het bedrag dat u nog aan hypotheekschuld heeft openstaan, is er sprake van overwaarde. Dit bedrag kan worden ingezet om bestaande schulden af te lossen, maandlasten te verlagen of te investeren in verbouwingen, verduurzaming of een tweede woning. Er zijn verschillende manieren waarop u gebruik kunt maken van de overwaarde van uw huis, zoals het afsluiten van een tweede hypotheek of het verhogen van de lopende hypotheek. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat u besluit om hiermee aan de slag te gaan. Indien nodig kunt u altijd hulp zoeken bij instanties zoals Jansen Bewindvoering voor advies op maat.

Voor-en nadelen van het gebruiken van overwaarde voor schuldaflossing

Het gebruik maken van de overwaarde van uw huis om bestaande schulden af te lossen kan voordelig zijn, zoals lagere maandlasten en gunstige voorwaarden. Echter, er zijn ook nadelen waar u rekening mee moet houden. Wanneer u de overwaarde gebruikt om uw schulden af te lossen, zal uw hypotheekschuld groter worden en zal de rente die u betaalt niet-fiscaal aftrekbaar zijn. Dit betekent dat u meer rente zult moeten betalen dan wanneer u de overwaarde niet zou inzetten voor schuldaflossing. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over deze beslissing en eventueel advies in te winnen bij een financieel adviseur voordat u gebruik maakt van de overwaarde van uw huis voor schuldaflossing.

Belastingregels bij gebruik van overwaarde

Wanneer u de overwaarde van uw huis gebruikt om schulden af te lossen, heeft dit gevolgen voor uw belastingaangifte. Het gebruik van overwaarde geeft namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat u meer rente zult moeten betalen dan wanneer u de overwaarde niet zou inzetten voor schuldaflossing. Daarnaast geeft het gebruik van overwaarde voor andere doeleinden dan de woning waarin u woont ook geen recht op hypotheekrenteaftrek. Indien u een volgende woning gaat kopen en u wilt volledige hypotheekrenteaftrek krijgen, moet u rekening houden met de bijleenregeling. Deze regeling bepaalt dat u alleen hypotheekrenteaftrek ontvangt als u het hogere deel van uw hypotheek in een eigen woning steekt.

Hulp zoeken bij schuldenbeheer

Als u hulp nodig heeft bij uw schuldenbeheer, kunt u terecht bij de gemeente of een professionele instantie voor schuldhulpverlening. In Arnhem zijn er verschillende organisaties die u kunnen helpen met het opstellen van een budgetplan en het vinden van oplossingen om uit de schulden te komen. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met Schuldhulpmaatje, Humanitas Thuisadministratie of de Kredietbank Nederland. Ook de gemeente zelf biedt ondersteuning bij schuldhulpverlening in Arnhem. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het inschakelen van hulp, zodat uw problemen niet verder oplopen.

https://www.jansenbewindvoering.nl/