Woon XL
Image default
Keukens

Zo kun jij je kleine keuken optimaal benutten

Een kleine keuken

Het hebben van een kleine keuken heeft voordelen en nadelen. Het ziet er gezellig en knus uit en een kleine ruimte is lekker overzichtelijk. De nadelen zijn natuurlijk dat je weinig ruimte hebt en dat het altijd moeilijk is om alles kwijt te kunnen, maar dat is ook een goede reden om slim en creatief om te gaan met de ruimte die je wel hebt. Dat is misschien niet zo simpel, maar hopelijk kan dit helpen. Zo kun jij je kleine keuken optimaal benutten.

Gebruik een lichte kleur verf

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van je keuken, maar het is gevoelsmatig erg belangrijk. Een donker geverfde kamer kan snel klein en bedompt gaan voelen, doordat donkere kleuren licht voornamelijk absorberen in plaats van weerkaatsen. In een even grote, licht geverfde kamer zul je juist merken dat die juist groter en opener lijkt. Zeker als je dus maar een kleine keuken hebt, kan een licht kleurtje ervoor zorgen dat het toch niet zo klein aanvoelt.

Benut de muren

In een kleine ruimte is de hoeveelheid kastruimte en keukenblad die je vrij hebt niet zo groot en moet je dus creatief zijn met de ruimte die je wel hebt. De grootste onbenutte ruimte die je hebt zijn dan wel de muren. Je kan hier bijvoorbeeld een magnetisch messen ophangsysteem ophangen, plankjes bevestigen om potjes op te kunnen zetten en aan de keuken knoppen of haakjes kun je bijvoorbeeld theedoeken hangen.

Gebruik de ruimte van het fornuis en de wasbak

Je hebt in een kleine keuken al weinig keukenblad over en dan nemen het fornuis en de wasbak ook nog eens enorm veel ruimte hiervan in. Deze twee gebruik je echter niet altijd en dan is het zonde om die ruimte onbenut te laten. Daarom kun je bijvoorbeeld het fornuis afdekken om zo extra keukenblad te creëren en kun je een plank over de wasbak leggen wanneer je die niet gebruikt. Op die manier heb je veel meer ruimte in de keuken dan dat je eerst had.

Houd de keuken opgeruimd

Eigenlijk is het in elke keuken belangrijk om het opgeruimd te houden, maar in een kleine keuken al helemaal. Een niet opgeruimde keuken met een opgestapelde afwas, niet opgeruimde keuken apparatuur, afval en etensresten zal enorm vol en vies aanvoelen. Dat wil je voorkomen. Het is daarom belangrijk om direct op te ruimen als je iets gebruikt hebt, daardoor lijkt de keuken groter, prettiger en opgeruimd. Houd de keuken dus opgeruimd.

Greeploze kasten

De handgrepen keuken zitten natuurlijk niet heel erg in de weg, maar greeploze kasten kunnen een heel leuk effect hebben in een kleine keuken. Geen grepen zal een strakke, moderne look geven aan de keuken en dat zal ervoor zorgen dat je keuken groter gaat lijken. Greeploze kasten kan dus een hele leuke touch zijn met een groter effect dan dat je zou verwachten.

Gebruik inklap- of uitschuifsystemen

Net als het gebruiken van de ruimte boven het fornuis en de wasbak kan een inklap- of uitschuifsysteem extra ruimte creëren. Zo kun je de vuilnisbak in een keukenkastje stoppen en eruit laten schuiven wanneer je het deurtje opent, kun je een extra uitschuifbare of inklapbare tafel nemen en kun je een draaicarrousel nemen. Daarmee kan je de ruimte in de hoek van de keuken ook goed benutten, wanneer je die hebt. Hier kun je ook je eigen creativiteit op los laten. Je kunt veel meer met inklap- of uitschuifsystemen dan ik genoemd heb.