Woon XL
Image default
Verzekeringen

Dit is waarom het reinigen van jouw schoorsteen zo belangrijk is

Wanneer je een open haard of een houtkachel hebt, betekent dit dat je regelmatig onderhoud uit moet voeren. Vraag jij je af waarom het zo belangrijk is om de schoorsteen goed schoon te houden? Wij zetten de vier belangrijkste redenen hier voor je op een rij, zodat je niet langer zult twijfelen over het bijhouden van de schoorsteen. Wist je trouwens dat er speciale verzekeringen bestaan waarbij je jaarlijks een schoorsteenveger langs kunt laten komen? Voor een vast bedrag per maand heb je hier geen omkijken meer naar en kun je optimaal genieten van jouw open haard.

1. Een schone schoorsteen voorkomt brand

Een grote reden waarom het verstandig is om de schoorsteen regelmatig te laten reinigen is dat je hiermee brand in de schoorsteen kunt voorkomen. Een verstopt rookkanaal kan erg gevaarlijk zijn. Als er te veel vuil in het rookkanaal zit opgehoopt, kan het vuur vanuit de haard uitslaan in een grote brand. De gehele schoorsteen tot aan het dak kan hierdoor in brand komen te staan. Schoorsteen vegen zorgt ervoor dat brandschade aan jouw woning voorkomt.

2. Het is beter voor jouw gezondheid

Een andere belangrijke reden waarom het noodzakelijk is om de schoorsteen goed te onderhouden is omdat dit beter is voor jouw gezondheid. Tijdens het branden van hout komen er namelijk schadelijke stoffen vrij in de lucht. Is het rookkanaal van de schoorsteen niet goed schoon, dan kunnen deze stoffen terechtkomen in jouw woning. Zo belanden ze gemakkelijk in jouw longen via de ademhaling. In het ergste geval kun je hierdoor een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging oplopen.

3. Je bespaart kosten

Een schone schoorsteen is ook beter voor jouw portemonnee! Doordat je met een vrijgemaakt rookkanaal efficiënter hout kunt branden, verbruik je automatisch minder brandhout. Daarnaast bespaar je kosten aan eventuele reparaties wanneer de schoorsteen kapot gaat door achterstallig onderhoud. Door de schoorsteen regelmatig te reinigen en controleren, kun je er veel langer plezier van hebben.

4. Het is milieuvriendelijk

De vierde reden waarom een schone schoorsteen beter is, heeft te maken met de vervuiling van het milieu. Bij de rook die tijdens de verbranding van hout vrijkomt komen eveneens fijnstof en schadelijke roetdeeltjes vrij in de atmosfeer. Met een schone schoorsteen komt er veel minder vuil vrij en komen er dus ook minder schadelijke stoffen terecht in de buitenlucht. Zorg dus voor regelmatig onderhoud aan jouw schoorsteen, zodat je een comfortabel warm én veilig huis hebt.