Woon XL
Image default
Woning en Tuin

Last van schimmel op de muur of plafond? Kom in actie!

Schimmel in huis is ontzettend vervelende gewaarwording. Er zijn een aantal verschillende manieren hoe je er achter komt dat er sprake is van schimmel in de woning. We gaan je in deze blog dan ook vertellen hoe je er achter kunt komen of er sprake is van schimmel in de woning en natuurlijk ook wat je het beste kunt doen wanneer je merkt dat er schimmel aanwezig is.

Hoe herken je muur schimmels in huis?

Muur schimmels zijn op verschillende manieren te herkennen. Allereerst kan een schimmel gewoon zichtbaar zijn. Je ziet dan op de muur, of een andere plek in de woning, de schimmels in een soort stippel patroon ontstaan. Dit wordt steeds groter en in de meeste gevallen veroorzaakt door vocht. Het zal dan ook niet verbazen dat schimmels ook veel voorkomen in badkamers of andere ruimtes waar veel vocht aanwezig is. Daarnaast zijn er nog andere manieren om schimmel te herkennen. Zo kan het ook zijn dat er een muffe geur wordt waargenomen. Denk hierbij aan de geur van aarde. Dit wijst in veel gevallen ook op schimmel die wellicht niet goed zichtbaar is. Schimmel kan op veel verschillende plekken gevonden worden. Zoals al aangegeven, is het vaak zo dat schimmel voorkomt bij vocht. Het kan ook zijn dat er in de woning niet voldoende geventileerd wordt, waardoor de schimmel kan ontstaan, maar het kan ook komen door een tot dat moment onbekend lekkage.

Muurschimmel

Plafond schimmel verwijderen

Maar wat kun je het beste doen wanneer er sprake is van schimmels? Plafond schimmel verwijderen is in de meeste gevallen nog niet zo makkelijk. Wanneer er sprake is van een net startende schimmel, lukt dit vaak nog wel, maar bij een hardnekkige schimmel is dat een ander verhaal. Er zijn verschillende producten te koop die de schimmels kunnen verwijderen. Het is wel belangrijk om hier voorzichtig mee te zijn omdat deze middelen vrij agressief kunnen zijn. Mocht het niet lukken met deze middelen of is de schimmel al zo ver gevorderd, dan kun je het beste een specialist inschakelen. De specialist zal niet alleen de schimmel weghalen en verwijderen, maar zal daarnaast ook kijken naar waar de schimmel door is ontstaan. Op die manier haalt hij ook de reden van de schimmel weg waardoor het daarna aannemelijk is dat de schimmel niet meer terug zal komen.

Tot slot

Mocht je last hebben van schimmels in de woning dan is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Deze zal namelijk kijken naar de oorsprong van de schimmel, deze oorzaak weghalen en er daarnaast voor zorgen dat de schimmel wat er al is, ook weggehaald wordt.