Woon XL
Image default
Woningen

Hoeveel trappen loop jij in een dag op en af?

Heb jij enig idee hoeveel trappen je iedere dag op je pad vindt? Hoe vaak je een trap op loopt, maar ook hoe vaak je er weer eentje gebruikt om beneden te komen? Waarschijnlijk heb je er geen benul van, en is ieder getal dat je zal noemen slechts een hele grove schatting. Wat wel zeker is, is dat wanneer je een trap hebt in je eigen woning, het aantal keren dat je per dag een trap op en af loopt doorgaans een stuk hoger ligt dan wanneer dit niet het geval is.

 

Waar kom je allemaal trappen tegen?

In de meeste gevallen is de trap die zich in je eigen huis bevindt degene die je het vaakst gebruikt. Doorgaans loop je meerdere keren per dag van boven naar beneden en weer terug. Dat komt alleen al doordat de slaapkamer en badkamer zich in een woning vaak op de eerste etage bevinden, en de woonkamer en keuken juist beneden. Maar denk ook eens aan alle keren dat je beneden bent, en toch even naar boven moet om iets te pakken, of omdat je eerder iets vergeten bent. Om de was te doen, de ramen open of dicht te doen. Tel je al deze keren dat je de trap gebruikt bij elkaar op, dan kom je vaak op een aardig aantal uit.

Natuurlijk kunnen er ook andere plekken zijn waar je regelmatig een trap tegenkomt. Op het werk bijvoorbeeld. Over het algemeen is het hier geen vereiste om de trap te gebruiken, de meeste werkplekken zijn zodanig toegankelijk gemaakt dat ook mensen die geen trappen kunnen lopen overal kunnen komen. Toch kan het soms onvermijdelijk zijn, of je veel tijd besparen, als je even snel de trap neemt in plaats van op de lift te wachten.

 

Je gaat het merken als bewegen lastiger gaat

Sta jij er eigenlijk nooit bij stil hoe vaak je per dag een trap gebruikt? Dan is dat meestal een goed teken; blijkbaar kost de trap je niet erg veel moeite. Weet jij echter precies hoe vaak je een trap op en af moet, en probeer je te vermijden dat dit aantal oploopt? Dan is de kans groot dat dit het geval is omdat een trap je niet meer zo gemakkelijk afgaat. Niets om je voor te schamen, vrijwel iedereen krijgt hier op den duur last van.

Wil je het aantal keren dat je per dag een trap moet gebruiken terugdringen, en wil je graag altijd een keuze hebben? Denk dan eens aan het plaatsen van trapliften. Een makkelijke oplossing waar steeds meer mensen voor kiezen, ook als zij nog best zo nu en dan de trap kunnen gebruiken. Een traplift van Handicare kan op een bestaande trap worden geplaatst, op zo’n manier dat je ook deze gewoon kunt blijven gebruiken. Zo heb je voortaan altijd de keuze, en ben je in je eigen huis nooit meer verplicht om weer de trap op te moeten. Zeker wanneer dat niet altijd even makkelijk gaat wel zo prettig!