Woon XL
Image default
Woningen

Makelaars Amsterdam Centrum

Nieuwe regels bij kopen van woning in Amsterdam Centrum

Als jij van plan bent om binnenkort een nieuwe woning te kopen is het handig om rekening te houden met de nieuwe regels sinds januari 2021. De overdrachtsbelasting die je betaalt over een nieuwe woning gaat namelijk voor sommige mensen omhoog en voor sommige mensen omlaag.

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar en ga je je eerste woning kopen waar je zelf in gaat wonen? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Sinds 2021 betalen mensen tussen de 18 en 35 jaar die hun eerste woning gaan kopen 0% overdrachtsbelasting.

Voor de investeerders hebben wij minder goed nieuws. Als jij vanaf 2021 een woning wil kopen voor de verhuur, een vakantiewoning of een bedrijfspand waar je niet zelf in gaat wonen, dan betaal je nu 8% overdrachtsbelasting in plaats van de 6% van eerst. Nog slechter nieuws voor de investeerders is dat ze dit willen verhogen naar 9% in 2023.

Voor alle overige huizenkopers blijft de overdrachtsbelasting 2%.Waarom deze nieuwe regels?

Waarom deze nieuwe regels?

Met deze nieuwe regels wil de overheid de prijsstijgingen van de woningmarkt tegengaan. De prijzen stijgen nu al enige jaren fors. En vooral in Amsterdam en het centrum van Amsterdam zijn de prijzen bijna onbetaalbaar. Amsterdam staat op nummer 2 van steden met de duurste woningen in Europa. Deze extreem hoge prijzen komen mede dankzij de woning investeerders. Dus met deze nieuwe regels willen ze het voor investeerders minder aantrekkelijk en voor jonge woningkopers juist aantrekkelijker maken om een woning te kopen.

Momenteel zijn de woningprijzen in het Centrum van Amsterdam onbetaalbaar voor de gemiddelde Nederlander met een modaal inkomen.

Woning verkopers in Amsterdam Centrum

Mensen die hun woning willen verkopen in Amsterdam Centrum hebben het een stuk makkelijker. Er is namelijk heel veel vraag en als jij je woning al enige jaren in bezit hebt is de kans heel groot dat je deze met winst kan verkopen. Door te concurrentie van kopers kan jij ook best een hoog prijskaartje aan je woning hangen.

Veel makelaarskantoren Amsterdam hebben een lijst met investeerders met een groot budget die bereid zijn om meer voor een woning te betalen dan een particulier die via Funda zoekt. Daarom is het voor woningverkopers een slimme zet om een makelaar in Amsterdam Centrum in te schakelen bij de verkoop van hun woning.

Als de woning namelijk off-market wordt verkocht en niet gepubliceerd wordt op sites zoals Funda en Pararius is dit voor investeerders nog aantrekkelijker.