Woon XL
Image default
Aanbiedingen

De olijfboom: een tijdloze schoonheid

De olijfboom, ook wel bekend als Olea europaea, is een van de meest bekende bomen van het Middellandse Zeegebied. De boom wordt al duizenden jaren gewaardeerd vanwege de schoonheid, veelzijdigheid en symbolische betekenis. We vertellen je graag meer over de geschiedenis, betekenis en kenmerken van de olijfboom.

 

Geschiedenis van de olijfboom

De olijfboom heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot meer dan 6000 jaar geleden. Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, waar de boom in de oudheid gebruikt werd voor voedsel. Medicijnen, brandstof en zelfs religieuze ceremoniën. Tegenwoordig wordt de olijfboom gekweekt voor zowel de olijven als de olijfolie die eruit wordt gewonnen.

 

Kenmerken van de olijfboom

De olijfboom heeft een opvallende uitstraling. De stam van de boom kan dik en knoestig worden. De takken van de boom zijn meestal lang en recht en vormen een koepelvormige kruin. De bladeren zijn langwerpig en leerachtig en hebben een grijsgroene kleur. De olijfboom kan tot wel 1000 jaar oud worden, of soms zelfs nog wel ouder!

 

Symbolische betekenis

Al duizenden jaren is de olijfboom een symbool van vrede en overvloed. In de oude Griekse mythologie wordt de olijfboom geassocieerd met Athena, de godin van de wijsheid en de vrede. De Romeinen gebruikten de takken van de olijfboom als symbool van vrede tijdens overwinningen. 

 

Veelzijdigheid van de boom

De olijfboom is een zeer veelzijdige boom. De vruchten kunnen gebruikt worden om olijfolie te maken. De olijfolie wordt gebruikt voor het koken, als saladedressing en als ingrediënt in vele andere gerechten. Daarnaast wordt olijfolie ook gebruikt in cosmetica en als geneesmiddel voor diverse gezondheidsproblemen.

 

Het planten van de olijfboom

Zelf een olijfboom planten? Neem een kijkje bij My Palmshop. Als je een olijfboom wilt planten, is het goed om te weten dat deze houdt van een goed gedraineerde grond. Kies een plekje met veel zonlicht en bescherm de boom tegen strenge vorst. Olijfbomen hebben niet veel water nodig. Snoei de boom regelmatig om de vorm en gezondheid te behouden.

 

https://www.mypalmshop.nl