Woon XL
Image default
Aanbiedingen

Waarom een stappenteller gebruiken? De Beste tips en Tricks!

Waarom een stappenteller gebruiken

Met alle verschillende soorten trainingsapparatuur die u kunt kopen, is de goedkope stappenteller echt van invloed op uw activiteitsniveau en gezondheid?

Zoals bij elk apparaat lijkt het antwoord af te hangen van hoe u het gebruikt. Uit een groot aantal studies blijkt dat stappentellers verschillende voordelen kunnen opleveren. Een goede stappenteller vind je natuurlijk bij dokterfit.nl.

Er wordt wel gezegd dat als we lichaamsbeweging in een fles konden stoppen, we een medicijn zouden hebben dat de meeste gezondheidsproblemen van vandaag de dag zou kunnen behandelen. Het American Institute for Cancer Research (AICR) beveelt ten minste een uur matige activiteit per dag aan als onderdeel van een gezonde levensstijl om het risico op kanker te verlagen. Minder dan een kwart van de Amerikaanse volwassenen komt zelfs maar in de buurt.

Een stappenteller is een kleine elektronische apparaatjes die je aan een riem of broekriem kunt vastmaken om te meten hoeveel stappen je zet. Studies bevestigen hun nauwkeurigheid, hoewel berekeningen van afstand en vooral calorieverbranding onnauwkeurig kunnen zijn.

10.000 stappen per dag

Gezondheidsdeskundigen bevelen vaak een doel van 10.000 stappen per dag aan. In een recente studie kregen 400 vrouwen een stappenteller en dit doel. Na acht weken meldden de vrouwen meer energie, minder vaak ziek zijn en gewichtsverlies.

Uit een eerdere studie onder meer dan 200 sedentaire volwassenen bleek dat het dragen van stappentellers mensen stimuleerde om actiever te zijn. Hun lichaamsvet nam af en hun conditie en bloeddruk verbeterden, net zo effectief als wanneer zij gestructureerd zouden sporten.

Een andere recente studie betrof oudere volwassenen met artrose in de knieën die hun dagelijks leven aanzienlijk belemmerde. Allen namen deel aan een cursus zelfmanagement voor artritis. Sommigen kregen ook een stappenteller en het doel om hun dagelijkse stappen met 30% te verhogen.

Na 12 weken had de stappentellergroep 23 procent meer stappen gezet, terwijl de andere groep minder liep dan toen ze begonnen. De stappentellergroep bleek ook beter te lopen en meer kracht in de benen te hebben.

Wandelen met een stappenteller

Van regelmatig wandelen is al lang bekend dat het de hoge bloeddruk verlaagt. Verschillende studies hebben een bloeddrukdaling van zes tot tien punten gemeld bij mensen die een stappenteller gebruiken en meer wandelen. De bloeddrukdalingen lijken een direct gevolg te zijn van het wandelen en niet gerelateerd te zijn aan het gewicht.

Hoe koopt u de beste stappenteller voor u

Vraag uzelf eerst af of een eenvoudige stappenteller geschikt is voor u of dat u een fitnesstracker met meer functies wilt. Dergelijke apparaten hebben meestal mogelijkheden als sport- en slaaptracking en hartslagbewaking. Ze kunnen de gegevens die ze registreren ook uploaden naar apps en websites, zodat u uw vooruitgang in de loop van de tijd kunt volgen. Maar als u alleen uw wandelgewoonten wilt bijhouden, is een eenvoudige stappenteller uw ideale metgezel.

Op welke belangrijke kenmerken moet ik letten?

Een belangrijk punt om te controleren is de levensduur van de batterij en wat voor soort batterij hij gebruikt. Bijna alle basisstappentellers hebben een vervangbare batterij die enkele maanden meegaat; fitnesstrackers hebben meestal een oplaadbare batterij die meestal hooguit een week meegaat voordat hij moet worden bijgevuld.

Welke soorten stappentellers zijn er?

Fitness trackers worden meestal om de pols gedragen, en er zijn veel stappentellers met een soortgelijk ontwerp – maar als u die ruimte wilt bewaren voor iets stijlvollers, kunt u ook stappentellers vinden die u aan uw riem kunt hangen, in een zak kunt steken of zelfs in uw tas kunt bewaren. Zorg er wel voor dat je hem altijd bij je hebt, anders mis je stappen.

Voor degenen die een stapje verder willen gaan raden wij ook de nordic walking stokken aan. 

De voordelen van wandelen met nordic walking stokken

Wandelen werkt het onderlichaam – de benen, quads, bilspieren, kuiten – maar niet het bovenlichaam.Wandelen met nordic walking stokken verandert het in een totale lichaamsworkout omdat de stokken krachttraining en cardiocomponenten toevoegen voor het bovenlichaam, waarbij de armen, schouders, bovenrug en kern worden bewerkt.

Als je de stokken erbij betrekt, worden 80 tot 90% van de belangrijkste spiergroepen aangesproken, dus je krijgt gewoon een betere training. Lopen met nordic walking stokken kan nog uitdagender worden als je sneller loopt en meer met de stokken bezig bent waardoor je hartslag omhoog gaat.

Hoe meer spiergroepen zinvol betrokken zijn, hoe meer calorieën je verbrandt per tijdseenheid of per afstand, Er worden tussen de 40-50% meer calorieën verbruikt wanneer mensen hun bovenlichaam gebruiken bij lopen met nordic walking stokken dan bij gewoon wandelen. De analogie die sommige mensen leuk vinden, en die  nuttig kan zijn, is het verschil tussen een stair stepper en een elliptische trainer.

Minder risico op blessures

Een ander voordeel van lopen met nordic walking stokken? De stokken kunnen stabiliteit bieden en valpartijen voorkomen. Voor iedereen die te maken heeft met kwetsbaarheid of evenwichtsproblemen, is dit een geweldig hulpmiddel om in hun repertoire te hebben. Ga voor de 

 

https://dokterfit.nl/stappenteller/