Woon XL
Image default
Bouwen en verbouwen

Schoorsteen verwijderen? Let hier op

Ben je van plan om je schoorsteen te verwijderen? Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten voordat je aan de slag gaat. Een schoorsteen verwijderen lijkt misschien een eenvoudig klusje, maar er komt vaak meer bij kijken dan je denkt. Daarom is het handig om een specialist in te huren die ervaring heeft met het verwijderen van schoorstenen.

Waar moet je op letten?

Ten eerste is het belangrijk om te weten of de schoorsteen in gebruik is. Als de schoorsteen nog in gebruik is, dan moet je eerst zorgen dat deze niet meer gebruikt kan worden voordat je begint met het verwijderen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een rookgasventilator te installeren, zodat de rookgassen niet meer door de schoorsteen naar boven kunnen.

Vergunning nodig?

Daarnaast moet je rekening houden met eventuele vergunningen. In sommige gevallen heb je namelijk een vergunning nodig om de schoorsteen te mogen verwijderen. Dit is afhankelijk van de gemeente waarin je woont en de grootte van de schoorsteen.

Een schoorsteen kan een dragende functie hebben

Ook is het belangrijk om te weten of de schoorsteen een dragende functie heeft. Dit is vaker het geval dan je wellicht denkt, dus goed om te controleren. Als je hem zomaar weghaalt kan dat grote gevolgen hebben voor jouw huis, maar ook misschien voor die van je buren. Als de schoorsteen dragend is, dan moet je ervoor zorgen dat het op een andere manier wordt opgevangen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een stalen balk te plaatsen ter vervanging van de schoorsteen.

Afval verwijderen

Ga je de schoorsteen verwijderen, dan komt er een hoop puin vrij en dat is waarschijnlijk flink smerig van het roet. Dat wil je niet achter in je auto hebben liggen. Zeker niet als je meerdere keren heen en weer moet naar de milieustraat. Huur daarom een afvalcontainer. Een puincontainer huren is zo gebeurd en is helemaal niet zo duur. Puin is makkelijk om te verwerken en daarom goedkoop. Zorg dat de container groot genoeg is. Beter om iets groter te bestellen. Een puincontainer 6m3 is maar een beetje duurder dan een van 3m3.  

Huur een specialist in

Tot slot is het verstandig om een specialist in te huren voor het verwijderen van de schoorsteen. Een specialist heeft namelijk de juiste kennis en ervaring om de schoorsteen op een veilige manier te verwijderen en kan je adviseren over de beste aanpak. Bovendien beschikt een specialist over het juiste gereedschap en de benodigde materialen om de klus te klaren.