Woon XL
Image default
Meubels

3 tips voor een thuiskantoor waar jij ook echt gelukkig van wordt

Waar we tijdens de pandemie massaal gedwongen werden om vanuit huis te werken en we dit met lichte tegenzin deden, hebben we het thuiswerken nu massaal in onze harten gesloten. De meeste bedrijven hebben inmiddels heel veel geld geïnvesteerd om thuiswerken mogelijk te maken. Hierdoor laten ze deze mogelijkheid niet meer zo snel los. Dat maakt dat veel werknemers tegenwoordig (deels) vanuit huis blijven werken.

Dat biedt uiteraard ook veel voordelen. Ze zijn minder tijd aan reizen kwijt, kunnen hun uren voor een groot deel zelf indelen en het is eenvoudiger te combineren met een gezin. Dit neemt echter niet weg dat er ook heel veel voorbereidingen voor nodig zijn. Met een laptop aan de keukentafel of de bank is natuurlijk geen optie voor de lange termijn. Wie echt efficiënt wil kunnen werken, moet toch over een eigen thuiskantoor beschikken.

Maar hoe kies je de juiste plek? Waar moet deze aan voldoen? En hoe zorg je ervoor dat je ook echt gelukkig wordt van dit kantoor? We zetten drie tips op een rij.

1.      Kwalitatieve kantoormeubelen

Wil je nieuwe kantoormeubelen kopen? Let dan vooral op de ergonomie. Het is van essentieel belang dat je comfortabel kunt zitten. Dat je lichaam in de juiste positie wordt gedwongen. Met ergonomische kantoormeubelen voorkom je onnodige fysieke klachten. Hierdoor neemt de productiviteit toe en wordt werken fijner.

Ben je verplicht om meerdere dagen vanuit huis te werken? Dan is je werkgever ook verantwoordelijk voor het financieren van de kantoorinrichting. Hij is verantwoordelijk voor een gezonde werkomgeving. Als dat niet op een fysiek kantoor is, dan moet hij er dus voor zorgen dat je deze thuis kunt realiseren. Je mag dus gerust om een vergoeding vragen. Als je zelf ondernemer bent, zijn de kosten natuurlijk voor jou. Maar je mag de btw dan vaak wel terugvragen aan de Belastingdienst.

2.      De juiste plek

Werken aan de keukentafel of op de bank is voor de lange termijn uiteraard geen optie. Maar waar maak je dan wel een mooi thuiskantoor? Belangrijk is dat de ruimte in elk geval afgesloten kan worden en dat deze ver verwijderd is van stoorzenders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zolder, een leegstaande ruimte of een hoekje in de slaap- of hobbykamer.

Is deze ruimte er niet? Maar heb je wel een tuin tot je beschikking? Dan is het wellicht mogelijk om een kantoortje in de schuur te realiseren. Wees creatief!

3.      Maak het gezellig

De belangrijkste functie van een kantoor is natuurlijk om hier ongestoord in te kunnen werken. Dat neemt niet weg dat het ook gezellig mag zijn. Het moet juist een ruimte zijn waar je graag in verblijft. Waar je je thuis voelt. Waar je je kunt ontspannen. Is dit niet het geval? Dan zal je juist steeds meer tegen het werken op gaan zien. Creëer daarom een warme en inspirerende sfeer met de juiste kleuren, materialen en persoonlijke items.