Woon XL
Image default
Meubels

De voor- en nadelen van mangohouten meubelen

Mangohout is tegenwoordig niet meer weg te denken uit menig interieur. Zo kiezen veel mensen voor sfeervolle mangohouten tafels en salontafels van mangohout. Daarnaast zijn er nog veel meer opties voor jouw interieur, zoals kasten of tv-meubelen. Denk je eraan om mangohouten meubelen te kopen? Hieronder geven wij de voor- en nadelen van mangohout en hoe je dit hout het beste kunt onderhouden.

Wat is mangohout?

Mangohout komt van de mangoboom, die veelal te vinden is in Zuidoost-Azië. De boom kan zo’n 40 meter hoog kan worden met een flink dikke stam van 3 à 4 meter. Hierdoor is het mogelijk om dikke, stevige planken uit de stam te halen, waardoor dit hout heel geschikt is voor meubelen. Het hout heeft met diens licht- tot goudbruine kleur een warme uitstraling en geeft karakter door de specifieke structuur van het hout. Mangohout is ook een ecologisch verantwoorde houtsoort, doordat het geen bedreigde boomsoort is.

Voordelen van mangohout

Laag in onderhoud

Het grootste voordeel van mangohout is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Je hoeft bij deze meubelen niet in de weer met natte doeken en schoonmaakmiddelen. Het liefste houdt je water zo veel mogelijk weg bij het meubel. Neem het mangohout in plaats daarvan af met een licht vochtige doek, het liefste één zonder stiksels. Gebruik ook geen schoonmaakmiddelen om aantasting van het hout te voorkomen. Wanneer je ziet dat het hout zijn glans verliest, wrijf het dan in met een speciale olie of bijenwas. Dit geeft het ook een extra beschermlaag tegen schimmels en vocht.

Duurzaam

Mangohout gaat lang mee en de mangoboom is niet bedreigd. De boom wordt ook enkel gekapt wanneer de boom geen mango’s meer afgeeft. Het hout is dus een bijproduct van de mangoproductie. Hierdoor is het kiezen voor een mangohouten meubel een duurzame keuze. Daarnaast heeft het hout een warme en exotische uitstraling, waardoor je mooie, sfeervolle mangohouten tafels krijgt.

Nadelen van mangohout

Veel kleurdifferentiatie

Mangohout heeft zo zijn karakteristieke eigenschappen. Eén van deze is dat het hout niet altijd dezelfde kleur heeft. Dit kleurverschil kan extra charme en sfeer geven, maar het kan ook zijn dat je dit niet mooi vindt staan in je interieur. Je kan overwegen om voor salontafels van mangohout of andere meubelen een speciale lak te gebruiken om jouw meubels lichter of donkerder te maken. Zo krijg je een meer uniform geheel.

Mangohouten meubels in jouw interieur

Naast salontafels van mangohout en sfeervolle mangohouten tafels, kan je jouw interieur ook aanvullen met kasten, dressoirs en boekenkasten. De kleuren van het hout geven een warme tint aan je interieur, met name wanneer de rest van jouw stijl overwegend industrieel is. Mangohouten meubelen passen vaak ook perfect bij deze stijl doordat de tafels en kasten vaak metalen poten en details hebben. De tekening in elke meubel is anders doordat het mangohout een natuurproduct is. Dit maakt dat elk meubel uniek is.

Mangohout combineren in het interieur

Zoals gezegd gaan mangohouten meubelen goed samen met een industriële woonstijl. Het combineert ook goed met andere stoere materialen zoals steen, staal en beton. Combineer een tafel bijvoorbeeld met een betonnen vloer, een dressoir met metalen kasten of een kast met een bakstenen muur. Heb je meer een Ibiza-stijl? Dan past mangohout hier ook goed bij als je het hout wat donkerder beitst. De focus is dan vooral de structuur van het hout. Door de warme ondertoon van het hout past het ook goed bij wat koelere kleuren als antraciet, bruin, grijs en zwart.

Mangohout vs andere houtsoorten

Mangohout valt bijna niet met andere soorten te vergelijken, doordat het een unieke houtprint heeft. Een andere warme houtsoort is bijvoorbeeld acaciahout. Ook is het een duurzame houtsoort met kenmerkende kleurschakelingen. Dit hout is echter moeilijk te bewerken en wat zwaarder en massiever. Ook teakhout is een hardhoutsoort met een warme kleur, alleen is deze wel effen. De nerf is ook minder duidelijk aanwezig. Dit geeft teakhouten meubels een neutralere uitstraling. Kijk goed naar de eigenschappen van hout als je een keuze maakt voor houten meubelen. Wat vind jij mooi? Hoeveel werk is het om te onderhouden?

Behandelen van mangohout

Om te zorgen dat jouw mangohouten meubelen langer meegaan, kan je ongeveer één keer per jaar het hout behandelen met boenwas of bijenwas. Voordat je dit doet, moet je eerst het hout licht opschuren. Hierdoor blijf je de nerven goed zien en oogt het hout minder dof. Gebruik voor de behandeling een blanke lak om het hout te beschermen tegen vuil en vocht. Dit zorgt er ook voor dat je kringen en vingerafdrukken minder goed ziet. Zo blijft jouw sfeervolle mangohouten tafel zo goed als nieuw.

Bijenwas gebruiken

De beste was voor een mangohouten meubel is bijenwas. Dit is een 100% natuurlijk en duurzaam onderhoudsmiddel. Het zorgt ook voor een levendige kleur en beschermt het oppervlak van het hout. Het hout droogt hiermee minder snel uit, waardoor je de levensduur verlengt. Breng de bijenwas ongeveer drie keer per jaar aan op het oppervlak. Dit is immers de plek waar je het snelst slijtage zult zien. Test de was eerst onderaan de tafel om te kijken of het hout goed reageert. Breng de was aan met een kwast of zachte doek. Wrijf het vervolgens in met een pluisvrije doek tot het glanst. Eén of twee laagjes van de was is voldoende.

Mangohout verven

Het is natuurlijk mogelijk dat je een mooie salontafel van mangohout hebt, maar er nu iets anders mee wilt. Het is mogelijk om het hout te verven. Hierdoor verdwijnen ook grotendeels de nerven. Om het hout te verven, moet je het eerst ontvetten en schuren. Maak het hout daarna nogmaals schoon. Gebruik eerst grondverf op het hout en daarna de gewenste kleur. Gebruik hiervoor het liefst een dekkende beits. Gebruik als laatste een blanke lak om het meubel mee af te maken. Hiermee bescherm je het hout tegen vuil en vocht.