Woon XL
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Het gebruik van een plat dak

Wanneer u een huis wilt gaan bouwen met een plat dak, dan zal dat natuurlijk aan bepaalde eisen moeten voldoen. Ook een plat dak zal bescherming moeten bieden. Omdat we steeds vaker hoosbuien krijgen, zal het water dat op het platte dak valt goed afgevoerd moeten worden. Daarom moet een plat dak een goed afschot hebben. Ook de hoeveelheid water die op het platte dak valt, zal afgevoerd moeten worden. De regenpijpen moeten de hoeveelheid water af kunnen voeren. Daarom is het aanleggen van een plat dak niet zo gemakkelijk als u misschien zou denken. Voor het aanleggen van een plat dak moet u gebruik maken van goede vaklui. Wanneer het platte dak is aangebracht, zal het voorzien moeten worden van een goede dak bekleding. Voor de dak bekleding kan gekozen worden uit bitumen, EPDM en kunststof. Kunststof gaat het langste mee, maar is ook het duurste. Het meest zal gekozen worden voor bitumen. Wanneer dit materiaal goed wordt aangebracht, kan het lang meegaan. Het zijn vooral de verbindingen bij de waterafvoer die goed moeten zijn. Wanneer de aansluiting niet goed wordt gemaakt, zal er op die plaats snel een lekkage ontstaan.

Een lekkage herstellen

Omdat dak bekleding bij een plat dak aan alle weersomstandigheden bloot staat, zal het in de loop der jaren uitdrogen. Daardoor kunnen er kleine scheurtjes in het bitumen ontstaan. Wanneer deze scheurtjes te groot worden, dan kunnen er lekkages optreden. Wanneer u een lekkage heeft, dan moet u die zo snel mogelijk in orde maken. Een lekkage herstellen is niet zo gemakkelijk als u misschien zou denken. U zou in eerste instantie zelf kunnen proberen om de plaats van de lekkage te achterhalen. In de meeste gevallen zal dat niet lukken. Dan zou u een ervaren dakdekker in kunnen schakelen. Hij zal, zodra hij langskomt, het dak inspecteren. Omdat hij ziet dat de dakbedekking uitgedroogd is, zal hij u aanraden om er een nieuwe dak bekleding op aan te brengen. Wanneer u de offerte laat maken, dan zult u zien dat de kosten vrij hoog zijn. Er is een goedkopere oplossing.

Het gebruik van vloeibare bitumen

Wanneer u over de bestaande bitumen dak bekleding vloeibare bitumen aanbrengt, zal het alle gaatjes, dicht maken. Het vloeibare bitumen is een half-vloeibare, soepele bitumencoating verstevigd met onverwoestbare vezels. Na een droogtijd van ongeveer 24 uur kunt u op de dak bekleding lopen. Het aanbrengen van vloeibare bitumen is veel goedkoper, dan er een hele nieuwe dak bekleding op aan te laten brengen. Door gebruik te maken van het vloeibare bitumen kan het dak weer 15 tot 30 jaar meegaan.

http://www.platdakherstel.nl