Woon XL
Image default
Woning en Tuin

Wat is er zo leuk aan een houten speelhuisje?

Een houten speelhuisje is de ideale manier om de fantasie van kinderen te prikkelen. Eén van de belangrijkste pluspunten van een houten speelhuisje. Sommige kinderen spelen volwassen scenario’s waarin ze kunnen schoonmaken of thee kunnen drinken in hun eigen huis. Andere kinderen zullen zich het huisje voorstellen alsof het een kasteel of een poppenhuis is. Je kunt het speelhuisje extra leuk maken door het aan te kleden en in te richten!

Veilige omgeving

Jaren geleden werden speelhuisjes ontworpen om kinderen een veilige plek te bieden om alleen te spelen. Dit is vandaag de dag nog steeds belangrijk. Echter is er tegenwoordig een verscheidenheid aan speelhuisjes. Een speelhuisje op palen biedt zelfs de mogelijkheid om het uit te breiden met bijvoorbeeld een (water)glijbaan, zandbak, schommels en nog veel meer.

Ontwikkeling van diverse vaardigheden

Door in het speelhuis te spelen, kunnen kinderen hun teamwork vaardigheden oefenen, inclusief het aannemen van een andere persoonlijkheid. Dit rollenspel bouwt sociale vaardigheden en zelfvertrouwen op bij kinderen voor later in hun leven.

Het huisje is vaak het startpunt voor deze interacties tussen kinderen als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Kinderen kunnen hun creativiteit, communicatie, empathie, samenwerking met leeftijdsgenootjes en zelfvertrouwen ontwikkelen door sociaal en emotioneel te spelen.

In deze eerste fase van vriendschap wordt vaak de nadruk gelegd op empathie. Als een vriendje of vriendinnetje komt spelen in het speelhuisje, kan dat een grote stimulans zijn voor het zelfvertrouwen van het kind en zijn gevoel erbij te horen. Een speelhuisje is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van goede sociale en emotionele vaardigheden, omdat een speelhuisje vaak een plek is waar kinderen samenkomen.

Fysieke ontwikkeling

Een houten speelhuisje in de tuin biedt kinderen meer mogelijkheden om te bewegen en te spelen dan je misschien denkt. Hier ligt de nadruk op de fijne motoriek, het vergroten van de spierkracht in de handen en het ontwikkelen van de coördinatie van kleine bewegingen in de handen. Hand-oog coördinatie speelt vaak een grote rol in een speelhuisje, of het nu gaat om het openen en sluiten van de deur, het verplaatsen van speelpaneelelementen of binnen genieten van een picknick met vriendjes.