Woon XL
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Wat is de beste dakbedekking voor platte daken?

Bij het bedekken van een plat dak heb je te maken met meerdere opties. Je kunt namelijk kiezen voor een bitumen dakbedekking, maar ook voor een dakbedekking van EPDM. Bitumen heeft door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd en wordt dus al erg lang gebruikt. Toch zien we tegenwoordig een stijgende populariteit van de EPDM dakbedekking. Dit komt simpelweg doordat dit materiaal veel voordelen met zich meebrengt. EPDM is wel wat duurder dan bitumen, maar kan langer gebruikt worden. Bovendien is er bij de installatie van EPDM folie geen brander nodig, waardoor deze dakbedekking geschikt is om zelf te plaatsen. In principe is EPDM dus een betere dakbedekking dan bitumen voor een plat dak, al hangt dit van je eigen keuze af. We noemen in ieder geval hieronder de voordelen van beide opties!

De voordelen van een EPDM dakbedekking

De keuze maken tussen EDPM of bitumen bij het bedekken van een plat dak is zeker niet gemakkelijk. Toch kiezen steeds meer Nederlanders voor een EDPM dakbedekking. Dat heeft te maken met de vele voordelen van dit materiaal. Allereerst is het goed om te weten dat EDPM een zeer lange levensduur heeft, de dakbedekking hoeft vaak pas na meer dan 40 jaar vervangen te worden. Dit komt doordat dit materiaal een erg hoge kwaliteit heeft. Daarnaast is het bestand tegen temperatuurverschillen, UV-straling en water. Dit komt de duurzaamheid van een EPDM dakbedekking uiteraard ten goede. Het is daarnaast goed om te weten dat je na een EPDM dakbedekking aanbrengen er niet veel werk meer van hebt. Dit materiaal is namelijk erg onderhoudsarm, wat komt doordat mossen en algen niet op rubber kunnen leven. Wel moet je uiteraard soms even bladeren en ander viezigheid weghalen.

De voordelen van een bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking staat ook wel bekend als roofing en is verkrijgbaar in twee soorten: SBS en APP. APP wordt over het algemeen meer gebruikt, wat komt doordat dit materiaal tegen een hoge UV-straling. Bitumen is al lang populair door de vele voordelen die deze dakbedekking met zich meebrengt. Dit materiaal is bovendien door de jaren heen flink beter geworden. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat bitumen dakbedekking anno 2023 nog steeds populair is. Logisch, aangezien dit materiaal zeer sterk en waterdicht is. Met een bedekking van bitumen bescherm je je plat dak dan ook optimaal tegen regen, wind en andere weersomstandigheden.