Woon XL
Image default
Verbouwen

Plannen om te verbouwen? Huur een restafvalcontainer

Of je nu een grote of een kleine verbouwing gaat doen, je hebt uiteindelijk een hoop dingen vooraf te regelen. Misschien moet er een bouwvergunning aangevraagd worden. En je moet natuurlijk een plan hebben voor de verbouwing, een tekening van de nieuwe situatie en er moeten materialen besteld worden. Maar een verbouwing brengt ook een hoop afval met zich mee. Maak het jezelf gemakkelijke en huur hiervoor een restafvalcontainer.

Wat verstaan we onder restafval?

In het kader van een beter milieu mag je niet zondermeer al het bouwafval dat je hebt bij elkaar in een container gooien. Er zijn dus verschillende soorten afval, maar bij een verbouwing heb je vaak te maken met restafval. Dit zijn bijvoorbeeld zaken als grofvuil, puin, beton, stenen en hout. Maar ook ijzer en metalen, oude huisraad en inboedel vallen onder restafval. Ook tapijt, laminaat, isolatiemateriaal en gasbeton worden allemaal gezien als restafval. Kortom, een hoop zaken die je kwijt wilt als je een verbouwing doet, kunnen in de restafvalcontainer.

Wat mag niet in de restafvalcontainer?

Wil je huishoudelijke apparatuur weggooien zoals bijvoorbeeld een vriezer of een kapotte droger, dan wordt hiervoor een toeslag gerekend. Maar er zijn ook dingen die absoluut niet in de restafvalcontainer mogen. Matrassen vallen wel onder huisraad, maar het is verboden om deze in de restafvalcontainer te gooien. Ook asbest of asbestlijkende materialen, autobanden, dakleer en verf mogen niet in dit type containers. Dus kijk voordat je aan de verbouwing begint goed wat voor soort afval je verwacht te hebben. Zodat je zeker weet dat je het afval ook werkelijk kwijt kunt in de door jou gehuurde restafvalcontainer.

Een restafvalcontainer voor een grote of kleine verbouwing

De restafvalcontainer kun je al huren vanaf een inhoud van 4m³. Dus ook voor minder ingrijpende verbouwingen is zo’n container beschikbaar. Het voordeel is dat je zelf niet op en neer hoeft te rijden met aanhangwagens vol met afval. De restafvalcontainer wordt thuis afgeleverd en op het afgesproken tijdstip ook weer opgehaald. Heb je een verkeerde inschatting gemaakt en is je restafvalcontainer toch eerder vol dan je had gedacht? Dat is geen enkel probleem. Desgewenst kan de restafvalcontainer tussendoor een keer extra geleegd worden.

Waar moet je aan denken bij het huren van een restafvalcontainer?

Behalve de vraag wat voor soort afval je allemaal zult hebben, moet je natuurlijk ook nadenken of je ruimte hebt om de restafvalcontainer tijdens de verbouwing te plaatsen. Je kunt deze bijvoorbeeld op je eigen oprit neerzetten, maar als je die niet hebt dan is de kans groot dat de restafvalcontainer aan de openbare weg moet staan. Vraag tijdig bij de gemeente waar je gaat verbouwen of het noodzakelijk is om hiervoor een vergunning aan te vragen. Bij sommige gemeentes is dat namelijk verplicht, andere gemeentes vragen alleen om het te melden. Maak bovendien een inschatting van de periode dat je de restafvalcontainer nodig denkt te hebben. Mocht tijdens de verbouwing blijken dat je langer nodig hebt dan is dat geen probleem. Je kunt de huurtermijn eenvoudig verlengen.En ben je onverwachts eerder klaar, dan wordt de container binnen twee werkdagen ook gewoon bij je opgehaald.