Woon XL
Image default
Woning en Tuin

Tips tegen algen in de vijver

Een vijver vol prachtige vissen is een bijzonder mooie hobby. Het is magisch om te zien hoe de vissen zich bewegen in het water en hoe zij eruit zien. Het houden van een vijver heeft onderhoud nodig, om algen in de vijver te voorkomen. Algen leven altijd in water, maar zijn in de vijver ongewenst. De algen in de vijver kunnen vissen verstikken, het filter doen laten verstoppen en voedingsstoffen voor de waterplanten weg kapen, omdat zij het zonlicht voor de waterplanten verhinderen. Bovendien kunnen veel algen een onaangename geur veroorzaken. Vaak is algenvorming het gevolg van onvoldoende of verkeerd vijveronderhoud. Er zijn diverse tips tegen algen in de vijver.

De vijver en de zon

Wanneer men een vijver aanlegt, is het verstandig te kijken naar de plaats van de vijver. Het is namelijk slim om een vijver niet in de volle zon te plaatsen, maar een schaduwrijke plek te geven. Mocht de vijver nu alleen maar in de volle zon geplaatst kunnen worden, dan is het verstandig om met waterplanten het wateroppervlak te laten bedekken voor ongeveer de helft van het wateroppervlak. 

De vissen, het voer en de planten

Het aantal vissen heeft grote invloed op de algengroei in de vijver. Als er te veel vissen in het water zijn, zijn er te veel uitwerpselen en is er veel voedsel voor algen. Daarnaast is het voeren van het juiste hoeveelheid voer ook erg belangrijk. Wanneer er teveel gevoerd wordt, is er ook veel voedsel voor de algen. Voer daarom dus beslist niet teveel, maar zorg ervoor dat de vissen binnen een aantal minuten het voer kunnen opeten. Niet alleen vissen leven in de vijver, maar ook waterplanten horen in de vijver. Dit komt de waterkwaliteit ten goede, vooral wanneer er goed gekeken wordt welke planten in de vijver worden geplaatst en dat er genoeg planten in de vijver zijn. Het is belangrijk dat er algeneters in de vijver leven net als schoonmakende vissen. 

De waterkwaliteit in de vijver

De waterkwaliteit in de vijver heeft grote invloed op de algengroei. Het is verstandig regelmatig de kwaliteit van het vijverwater te laten controleren en te zorgen voor goede waterwaarden. Wat helpt voor helder vijverwater, zijn micro-organismen. Door het aanbrengen van vijversubstraat op de bodem van de vijver, krijgen micro-organismen de kans zich hier te vestigen. Dit heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van micro-organismen in de vijver. Deze micro-organismen zorgen ervoor dat het vijverwater helder blijft. Toch komt na verloop van tijd een sliblaag op de bodem. Het is belangrijk dat deze regelmatig verwijderd wordt en dat de bodem dus regelmatig schoongemaakt wordt. Ook het gebruiken van zuurstof in de vijver zorgt voor goede waterkwaliteit. Tot slot is het belangrijk dat de filters regelmatig schoongemaakt worden. Dit heeft ook grote invloed op de waterkwaliteit van de vijver. 

Het houden van een vijver kost wat werk en tijd. Wanneer men hier zorgvuldig mee om gaat, kan men hier veel plezier van hebben en zullen er weinig algen zijn. Als men ervoor kan zorgen dat de waterkwaliteit goed is, zal men ook minder werk hebben van de vijver en is het onderhoud minder intensief. Wat de algen betreft, er zijn verschillende soorten algen en wanneer ze in de vijver zijn, zijn er diverse manieren om ze te verwijderen. Toch geldt voor algen echt: voorkomen is beter dan genezen. Wanneer men zorgt voor een goede waterkwaliteit, hebben de vissen een prima plek in de vijver zonder veel algen. In een duidelijk Vijver Handboek kan je alles makkelijk terug vinden. 

 

https://www.vijverhandboek.nl/