Woon XL
Image default
Woning en Tuin

Voordelen van lamellen overkappingen

Lamellen overkappingen zijn om verschillende redenen een goede keuze. Een van de meest opvallende voordelen van een lamellen overkapping is dat het je helpt geld te besparen op verwarmings- en koelingskosten, vooral als je een ouder huis ouder hebt. De panelen in een lamellen overkapping zorgen voor luchtstroom, wat kan helpen een huis in de zomer te koelen en in de winter warm te houden. Het zorgt er ook voor dat water door en uit de dakrand kan lopen, wat schade door regen of sneeuw kan voorkomen. Dat is echter niet het enige voordeel van een lamellendak. Er zijn ook andere voordelen. Blijf dit artikel lezen om er meer over te weten te komen.

Lamellen overkappingen gaan zeer lang mee

De panelen in een lamellen overkapping gaan erg lang mee. Dit betekent dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden dan andere soorten daken. Zolang de planken goed worden onderhouden, moeten ze minimaal 15 jaar meegaan voordat ze hoeven worden te vervangen. Dat is aanzienlijk langer dan de meeste overkappingen.

Lamellen overkappingen zijn gemakkelijk schoon te maken

Ten tweede zijn lamellendaken ook heel gemakkelijk schoon te maken. Je hoeft alleen de bladeren en het vuil weg te vegen na de herfst- en voorjaar. Je hoeft er niet eens voor naar boven te klimmen. Het is dus veel gemakkelijker dan op een ladder te klimmen of door de sneeuw te sjokken om bladeren te verwijderen die buiten je normale gezichtsveld zijn gevallen.

Ze worden gemaakt van verschillende materialen

Verder kunnen lamellendaken van verschillende materialen worden gemaakt. Lamellen overkappingen werden oorspronkelijk gemaakt met houten palen die aan elkaar waren vastgemaakt met touw, maar deze stijl werd vervangen door riet, dat langer meegaat en voorkomt dat er water op het dak blijft staan. Het nadeel is dat het zwaar is en dus veel druk uitoefent op het frame. Hoewel riet tegenwoordig nog steeds soms wordt gebruikt, is multiplex het standaard materiaal voor lamellendaken geworden omdat het lichter is dan de meeste andere materialen.

Lamellen overkappingen zijn mooi om te zien

Of het nu op een veranda of boven een terras wordt gebruikt, een lamellen overkapping is een prachtige keuze voor iedereen die een vleugje elegantie en verfijning wil toevoegen aan de buitenruimte. De klassieke uitstraling die de lamellen geven, geeft vaak een ouderwetse charme, en het patroon van licht en schaduw dat ze creëren werkt goed in zowel moderne als rustieke omgevingen. Dus welk concept je huis ook heeft, een lamellen overkapping kan zeker bij jouw concept passen.