Woon XL
Image default
Woning en Tuin

Wist jij dat een huisnummer verplicht is?

Elk huis moet van de overheid verplicht een goed zichtbaar huisnummer hebben. Dit is vastgelegd in de Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen. Maar waarom is een huisnummer nou eigenlijk verplicht? Een huisnummer zorgt voor duidelijke communicatie: in noodgevallen kunnen de hulpdiensten snel jouw huis vinden, maar ook een bezorger kan zo makkelijker vinden waar hij of zij moet zijn om het pakketje of post af te leveren. En ook de maaltijdbezorger of boodschappenbezorger weet jouw huis zo makkelijker te vinden.
Een goed zichtbaar huisnummer is niet alleen verplicht, maar dus ook nog eens heel belangrijk!

De geschiedenis van het huisnummer

Voor de geschiedenis van het huisnummer moeten we terug naar 1800. In de Nederlanden heerste toen Napoleon Bonaparte. Om ervoor te zorgen dat de Nederlanders netjes belasting zouden betalen, moesten ze geregistreerd worden. Eén van de methodes was het nummeren van huizen in plaats van de zogenaamde huistekens, zoals die in die periode nog gebruikelijk waren. In deze zelfde tijd kregen de Nederlanders ook een achternaam trouwens, ook een manier van registreren.
De Franse overheersers begonnen met het nummeren van huizen per wijk: dus in elke wijk was er een huis 1, een huis 2 etc. Maar door het groeien van de dorpen en steden, werd deze manier van registreren te complex. De huizen werden toen per straat genummerd, zonder een verschil tussen even en oneven nummers.
Pas later werd er bedacht dat het handig was om de even nummers aan de ene kant van de straat te doen en de oneven nummers aan de andere kant. Dit is echter niet overal het geval: soms lopen de nummers gewoon door en als er meerdere huizen op 1 perceel staan, krijg je een toevoeging.
Sommige steden en dorpen kiezen voor een afwijkende nummering. De exacte reden waarom een plaats daarvoor kies, is niet altijd duidelijk.

Waarom huisnummers kopen bij RVSHuisnummers.nl?

Als je dan toch een huisnummer moet hebben, waarom maak je er dan geen leuke blikvanger van op de gevel van jouw huis? Kijk eens op de website van RVSHuisnummers.nl voor de mogelijkheden om jouw huis te personaliseren:

  • Bij dit bedrijf vind je alle nummers van 0 tot en met 9 in allerlei kleuren en stijlen. Ook zijn er diverse huisletters (nummertoevoegingen) in bijpassende stijl te krijgen. De keuze is reuze!
  • De huisnummers zijn al te koop vanaf 6,95 euro. Heel betaalbaar dus, ook voor een klein budget.
  • Vanaf een bestelling vanaf 30 euro, wordt deze gratis verzonden.
  • Uw bestelling past gewoon in de brievenbuspakketje: u hoeft er niet voor thuis te blijven.