Woon XL
Image default
Woningen

Wat doet een makelaar?

Een Makelaar in Alphen aan den Rijn zegt dat de meeste mensen denken dat een makelaar alleen maar bezig is met de aan- en verkoop of verhuur van vastgoed. Toch is het takenpakket van een makelaar veel breder dan dat. Het takenpakket is afhankelijk van het soort makelaar. Zo zijn er aan- en verkoopmakelaar, verhuurmakelaars en BOG-makelaars. Een makelaar kan dus actief zijn op verschillende soorten markten. Elke makelaar heeft zijn eigen specialisme en takenpakket.

Aan- en verkoopmakelaar

Vrijwel iedere makelaar kan zich inzetten als aankoop en verkoopmakelaar. Maar zij mogen niet dubbel betrokken zijn bij de (ver)koop van een woning. Een voorbeeld: Jij wilt een Huis kopen in Alphen aan den Rijn. Hiervoor schakel jij een makelaar in. Deze makelaar mag jou begeleiden bij het aankopen van het huis, als de makelaardij niet betrokken is geweest bij de verkoop van het huis. Dit is binnen het NVM verboden. De makelaar behartigt namelijk de belangen van kopers en verkopers. Zij hebben verschillende belangen. Hier wordt mee voorkomen dat partijen tegen elkaar worden uitgespeeld. Wat zijn de taken van een aankoop- & verkoopmakelaar?

  • De makelaar brengt jouw woonwensen in kaart
  • De zoektocht naar een geschikte woning passende bij jouw wensen
  • Regelt de bezichtigingen voor de woning
  • Onderhandelt bij verkoop over de prijs
  • Helpt bij notariële en juridische zaken
    • Bij een nieuwbouwwoning ondersteunt de makelaar na de oplevering van de woning

Taxateur

Naast dat veel makelaars aan- en verkopen, voeren zij ook veel taxaties uit. Hierbij stellen zij aan de hand van een bezichtiging van de woning een prijs vast voor jouw huis. Hierbij wordt gekeken naar de markt. De waarde van jouw woning is van veel factoren afhankelijk. De bouwkundige staat en de ligging spelen hierbij een grote rol. Een taxatie is nodig voor het verkrijgen van een hypotheek, de fiscus en een opstalverzekering.

Verhuurmakelaar

Een verhuurmakelaar houdt zich vernamelijk bezig met het verhuren van woningen. Ook studio’s en kamers vallen onder de verhuurmakelaar. De verhuurmakelaar houdt zich bezich met het vinden van verhuurders, het plannen van bezichtigingen en het opstellen van een huurcontract. Tijdens deze zoektocht screent de makelaar de potentiële huurder om te kijken of deze kan voldoen aan het huurcontract.

BOG-Makelaar

Een BOG-makelaar is een bedrijfsmakelaar. BOG staat voor bedrijfsonroerendgoed. Deze makelaar voert bijna dezelfde werkzaamheden uit als een aankoop- en verkoopmakelaar. Maar dan voor ondernemers en beleggers. Zij richten op het aan- en verkopen van kantoren, hotels, winkels of parkeerplaatsen. Ook ziekenhuizen, overheidsinstellingen en scholen vallen onder de BOG-makelaar.

https://woondroomalphen.nl/