Woon XL
Image default
Woontrends

De voor- en nadelen van een prefab woning

Wellicht dat de term prefab woning al bekend in de oren klinkt. Alhoewel deze type woningen nog niet heel populair zijn, wordt het wel steeds bekender. Een prefab woning is een woning die in een atelier gecreëerd wordt. De onderdelen van de woning worden vervolgens op de locatie in elkaar gezet. Het kan dan ook voor allerlei verschillende type woningen gerealiseerd worden. Ook kan er een Prefab zorgwoning van gemaakt worden. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van zo’n prefab woning? In deze blog wordt er meer over verteld.

De voordelen van een prefab woning

Er zijn uiteraard een hoop voordelen aan het hebben van een prefab woning. Zo’n type woning kan bijvoorbeeld makkelijk bezichtigd worden. Dit zorgt ervoor dat er meteen een idee geschetst kan worden over de kwaliteit van de woning. Een van de grootste voordelen van deze soort bouw is dat het een vrij korte bouwtijd bevat. Het feit dat de voorbereidingen en de montage in een atelier gebeurd resulteert in dat er geen sprake is van weersomstandigheden. Dit zal er ook voor zorgen dat de kans op vocht in het huis een stuk lager zal liggen dan bij een normale woningbouw. Daarnaast worden de montages in ploegen gebouwd, wat ervoor zorgt dat de productiviteit verhoogd wordt. Ook hebben prefab woningen vaak een grote luchtdichtheid. Dit zal uiteindelijk ertoe leiden dat de energierekeningen niet hoog zullen uitvallen. Een ander groot voordeel van een prefab woning is dat de prijs vooraf aangegeven wordt, waardoor men niet voor grote verwachtingen komt te staan. De woning kan geheel naar eigen wens worden bepaald, van zowel stijl, kleur et cetera. Dit is uiteraard ook een groot voordeel aan het kiezen voor een prefab woning.

De nadelen van een prefab woning

Daarentegen brengen prefab woningen ook nadelen met zich mee. Zo zijn de keuzes bij een prefab woningen iets meer beperkt dan bij een klassieke woningbouw. Daarnaast wordt vrijwel alles vooraf de bouw bepaald, waardoor het lastig is om wijzigingen aan te brengen nadat de woning gebouwd is. Dit zal ook leiden tot veel extra kosten. Ook is het aanleggen van extra elektriciteitsleidingen erg gecompliceerd na het bouwen van de woning. Een ander nadeel van het kiezen voor een prefab woning is dat er rekening gehouden moet worden met de transportkosten. Voor het vervoeren van de onderdelen is namelijk ook een kraan nodig. 

Het is uiteraard een eigen afweging of er gekozen wordt voor een prefab woning. Het brengt veel voordelen met zich mee, maar de nadelen zijn ook zeker aanwezig. Het wordt dan ook aangeraden om contact op te nemen met een professional voordat er besloten wordt om een prefab woning te nemen. Zij kunnen verdere adviezen geven wat de beste keuze is.