Woon XL
Image default
Energie en verwarming

Onderhoud Zonnepanelen

De zonnepanelen in je huis wekken elektriciteit op en helpen je ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze zijn ook efficiënt en vergen weinig onderhoud. Maar als je wilt dat ze nog jaren aan het werk blijven, moet je het een en ander doen. Controleer eerst je dak op tekenen van lekkage of schade. Dit is vooral belangrijk als je in een gebied woont waar veel regen of sneeuw valt. Als de panelen beschadigd zijn, loop je het risico de stroom te verliezen tijdens een storm of harde windstoten. Maak je panelen vervolgens om de paar maanden schoon. Zonnepaneelsystemen kunnen vuil, stof en insecten verzamelen, waardoor ze niet meer werken. De beste tijd om je panelen schoon te maken is wanneer ze niet bedekt zijn met sneeuw of bladeren. Houd je panelen ten slotte vrij van obstakels. Ze moeten in direct zonlicht staan ​​om effectief te werken.

Hoeveel kost het om zonnepanelen te plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen is duur, maar het is ook een mooie investering. Als je het geld hebt en het niet erg vindt om elke maand wat meer uit te geven aan je energierekening, dan moet je ze installeren. Hoeveel kost het om de panelen te plaatsen? Het hangt af van waar je woont en wat voor soort systeem je installeert. De gemiddelde prijs voor een installatie verschilt per bedrijf en omgeving waar je woont. De kosten zijn tussen de 5.000- 25.000 euro. De prijzen zullen variëren, afhankelijk van de grootte en het aantal panelen dat wordt geïnstalleerd en het type montagesysteem dat nodig is. Afhankelijk van de provincie kunnen kortingen op nutsvoorzieningen de installatiekosten van zonnepanelen tot 40% verlagen.

Hoe bereken je hoeveel energie je nodig hebt?

Bedenk eerst hoeveel energie je wilt opwekken met je zonnepanelen. Dit hangt af van de apparaten en elektronica die je in huis hebt. Een goede vuistregel is om een ​​zonnepaneelsysteem aan te schaffen dat voldoende energie kan opwekken om je huis van stroom te voorzien gedurende de dag dat je het niet gebruikt. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over op welk tijdstip van de dag je je apparaten en elektronica gebruikt. De beste manier om te berekenen hoeveel energie je nodig hebt, is door een online rekenmachine te gebruiken. Nadat je hebt uitgezocht hoeveel energie je nodig hebt, deel je dat aantal door het aantal uren zonlicht in je omgeving. Als je op een plaats woont met 3.000 uur zonlicht per jaar, heb je een zonnepaneel nodig dat ten minste 1,67 kilowatt (kW) kan genereren om aan je behoeften te voldoen. Als je bijvoorbeeld een systeem wilt dat 5 kW per uur zonlicht genereert, moeten je zonnepanelen elk minimaal 5/3 = 1,67 kW zijn.