Woon XL
Image default
Raamdecoratie en zonwering

5 manieren om te besparen op je energierekening – go green

Betaal jij je elke maand scheel aan de gas-, water- en energierekeningen? En moet je ook nog eens extra betalen aan het eind van ieder jaar? Vaak betaal je tientallen, zo niet honderden euro’s teveel aan gas-, water- en licht in jouw huis. Die euro’s kan je namelijk ook uitgeven om jouw huis duurzamer te maken en gereed te maken voor een groene toekomst.

Je betaalt dus teveel, maar je hebt eigenlijk ook niet zoveel zin om je leven radicaal om te gooien. Het is veel gedoe om elke keer in plaats van de droger, de waslijn te gebruiken. Hier geven we een kort overzicht van manieren waarop jij kan besparen op je energierekening zonder dat je jouw levensstijl radicaal hoeft aan te passen.

#1: Vervang je alles

De simpelste verandering breng je zelf aan in huis. Vervang bijvoorbeeld gloeilampen voor ledlampen. Alleen dat al scheelt enkele tientallen euro’s per jaar op de elektriciteitsrekening. Ook is het goed om te kijken of je verschillende pompen, verwarmingsketels of bijvoorbeeld je stofzuiger kan vervangen. Vaak zijn nieuwere apparaten veel zuiniger dan oude machines uit de vorige eeuw.

#2: Laat de zon in je huis

Het klinkt misschien gek: geld uitgeven om geld te besparen, maar het is wel echt zo. De ideale manier om geld te besparen op je energierekening is het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Het is uitgerekend dat er ongeveer tijdens de levensduur van zonnepanelen zo’n 400 tot 600 euro per jaar kan worden bespaard. Natuurlijk moet je eerst de portemonnee trekken om de panelen op het dak te krijgen, maar als ze eenmaal liggen heb je de investering er soms al binnen 2 jaar uit. 

#3: Investeren in isolatie

Hoe meer jij investeert in isolatiemateriaal voor onder je dakpannen, bij de vloer of bij de deuren en ramen, hoe meer geld je bespaart elke maand op je energierekening. Vaak heb je kleine investeringen er al uit binnen een paar maanden of jaren. Investeer bijvoorbeeld in dubbelglas of als dat niet kan, voorzetramen. Dat zijn ramen die als extra glas voor of achter de al bestaande ruit wordt gemonteerd. Dat isoleert niet alleen geluid, maar houdt ook de kou buiten in de koudste dagen.

#4: Met regenwater doorspoelen

Het is eigenlijk te simpel om waar te zijn: de wc niet langer doorspoelen met schoon drinkwater waarvoor je jaarlijks veel geld betaald, maar met regenwater. Wist je dat een gemiddeld persoon 20 euro aan water verbruikt per jaar, alleen al door het doorspoelen van de wc. Voor een groot huishouden kan jij jouw winst al gauw uitrekenen. Met de beste regenwaterrecuperatie kan jouw portemonnee al gauw tientallen euro’s per jaar besparen.

#5: Energie besparen

Al met al zijn er best veel manieren om energie te besparen. De simpelste investeringen zijn binnen een maand of twee al afbetaald, andere investeringen duren wat langer. Zeker als jij niet echt zin hebt om minder lang te douchen of de lampen elke keer steevast uit te doen als je van de keuken naar de kamer loopt, is investeren erg zinvol.