Woon XL
Image default
Verbouwen

Stucadoren is meer dan alleen muren gladstrijken

Misschien ben je al wel bekend met een stukadoorsbedrijf of ben je bijvoorbeeld opzoek naar een fijne Stukadoor Den Haag. Een stukadoor is meestal iemand die muren stuct. Hij brengt dus een extra laagje aan op de muur. Dit zorgt voor een betere bescherming van je muur en ziet er meestal ook mooi uit. De stukadoor zorgt er namelijk voor dat je muur super glad wordt. Soms brengt hij ook juist een structuurtje aan in je muur, bijvoorbeeld bij sierpleister. Maar wist je ook dat er ware stukadoor kunstenaars zijn? Zij maken de meest mooie kunstwerken. In dit artikel zullen we je er wat meer over vertellen.

Gebruik maken van vrije stuc

Je zult je misschien afvragen wat vrije stuc betekent. Veel mensen hebben er dan ook nog nooit van gehoord. Vrije stuc is een manier van stucen, waarbij de muren of plafonds niet simpelweg glad worden gestreken. De stukadoor bewerkt de stuclaag namelijk tot een mooi kunstzinnig en plastisch geheel. Misschien heb je wel eens van die mooie sierlijke rozetten op een plafond gezien. Dat is een typisch iets dat een stukadoor die de vrije stuc toepast kan maken. Deze techniek vergt wel een heleboel oefening. Je moet namelijk super snel kunnen werken om je kunstwerk af te hebben voordat het droogt. Daarna kan je hem namelijk niet meer vervormen.

Stucen door middel van trek- en draaiwerk

Een andere manier om mooie decoratieve dingen te maken van het stucwerk is door middel van trek- en draaiwerk. Hierbij maak je namelijk gebruik van een soort sjablonen of mallen. Maar ook hier is het weer belangrijk om dit goed geoefend te hebben. Je moet het namelijk goed in de vingers hebben om het snel te kunnen doen. Anders is je stucwerk zoals eerder genoemd al droog en kan je er niks meer mee. Deze vorm van decoratieve stucwerkzaamheden wordt meestal toegepast bij het materiaal gips. Deze is daar namelijk erg geschikt voor. Hopelijk hebben we je met dit artikel geïnspireerd en heb je een andere visie gekregen op stucwerk.