Woon XL
Image default
Vloeren

Alles wat je moet weten over gietvloeren

Het woord alleen al zegt misschien genoeg, maar er valt veel te leren over gietvloeren. Al helemaal is het handig als je er zelf over nadenkt om het te nemen voor een bepaalde ruimte. Hier vindt je de basis informatie, zodat je wellicht sneller aan de slag kunt gaan. 

Wat? 

Gietvloeren komen ook in verschillende soorten. Het voornaamste is uiteraard dat het vloeren zijn die gegoten aangebracht kunnen worden. De gietvloeren werder eerste gebruikt, omdat het simpelweg praktisch was. Je zag het daarom veel terug in onder andere kantoorpanden, maar tegenwoordig wordt het ook populair in de normale woning. Dit type vloer heeft helemaal geen naden en daar kun je hem ook aan herkennen. Je kunt zelf kiezen wat voor soort stijl je wilt en dan wordt de vloer helemaal gemaakt naar jouw smaak. De populariteit komt ook, doordat het een vloer is dat duurzaam is en erg makkelijk is om schoon te maken. Wat wil je nu nog meer? 

 

Soorten 

je hebt een aantal soorten waar je uit kunt kiezen. Om te beginnen heb je de Polyurethaan gietvloer. Dit type wordt vaker ook wel de kunststof vloer genoemd. Het materiaal is erg flexibel en je ziet het vaak terug in nieuwbouw woningen. De mogelijkheden zijn eindeloos met de Polyurethaan gietvloer en daarom ook zeker populair. Vervolgens kun je kiezen voor een cementgebonden gietvloer. Je kiest dan voor een vloer dat bestaat uit een mix van cementachtig materiaal met kleurpigment en vezels. Dit type gietvloer zit altijd in een bus die vooraf is aangelengd met hars. Als je van een oude en industriele look houdt, is dit de perfecte keuze. Dan als laatste heb je eigenlijk de meest artistieke van allemaal en dat is de  beton ciré gietvloer. Allen echte experts brengen deze vaak aan, want het wordt met de hand gespaand. 

 

Aanbreng 

Je moet gietvloeren aanbrengen in verschillende lagen. Iedere laag heeft zo zijn eigen functie en je begint over het algemeen met een primer. Dit is een soort beschermende onderlaag en hierdoor dat de vloer zelf beter hechten. Dan komt de vloer zelf en als laatste heb je nog een toplaag. Dit is eigenlijk de topcoat van de vloer. Een transparante lak dit zorgt voor de laatste bescherming. De lagen kunnen per vloersoort verschillen en hier moet je van te voren dus goed onderzoek naar doen. Zo weet je hoe je de vloer het beste kunt aanpakken. 

 

Nadelen

Tot nu toe heb je alleen maar kunnen lezen hoe goed een gietvloer is, maar het brengt net als al het andere ook nadelen met zich mee. Zo is een gietvloer ontzettend gevoelig voor krassen, het proces duurt over het algemeen heel lang en het kan ook makkelijker verkleuren dan andere vloer soorten. Dit komt door uv-stralingen en kunstmatig licht. De gietvloer vergeeld als het ware en dan kan het snel gaan. Dit is niet fijn, omdat je dan weer helemaal opnieuw kunt beginnen en de rest is dan weggegooid geld. Je moet daarom dus wel zeker weten of je ermee door wilt gaan en het de juiste optie is voor jou. 



Uiteindelijk moet je zelf de keuze maken en hopelijk helpt deze informatie je in ieder geval een stukje verder. Het zal er hoe dan ook mooi uitzien en je moet gewoon weten hoe je het verder zo mooi mogelijk kunt houden. Cicami Gietvloeren is één van de bedrijven die je hiervoor kunt benaderen. Ze opereren vooral in het Zuiden en Westen van Nederland. Cicami legt onder andere mooie gietvloeren in Amstelveen.