Woon XL
Image default
Woning en Tuin

De 5 voordelen van een warmtepomp

Als je het nieuws mag geloven, kom je er bijna niet onderuit om binnen nu en een aantal jaren je cv-ketel te vervangen door een duurzamere manier van verwarmen. En een populaire manier om je woning duurzaam te verwarmen is het laten installeren van een warmtepomp. Maar wat zijn eigen de voordelen van zo’n warmtepomp? In dit artikel lichten we 5 voordelen uit.

Je bespaart op je gasverbruik

Eén van de grootste voordelen van een warmtepomp is dat je flink of geheel op je gasverbruik bespaart. Met een hybride warmtepomp bespaar je al flink, maar met een all-electric warmtepomp kun je 100% op je gasverbruik besparen. Houd er rekening mee dat een warmtepomp wel stroom verbruikt. In principe haalt de warmtepomp ‘gratis energie’ uit de omgeving zoals de buitenlucht, de grond of ventilatielucht. Maar er is wel elektrische energie nodig voor de compressor van de warmtepomp en voor enkele andere onderdelen. Het stroomverbruik van een warmtepomp komt onder de streep voordeliger uit dan het gasverbruik met een cv-ketel. En dat scheelt uiteindelijk op je energierekening.

Het is goed voor het milieu

We zijn met z’n allen steeds bewuster van het milieu en dan is het goed om te weten dat het gebruik van een warmtepomp minder schadelijk is voor het milieu van een cv-ketel. TNO heeft onderzocht dat de milieuprestatie van warmtepompen vrijwel altijd beter is dan de cv-ketel. Dit heeft te maken met een efficiëntere warmteproductie. Er is in verhouding weinig elektriciteit nodig om veel warmte te kunnen produceren en een warmtepomp stoot minder CO2 uit dan een cv-ketel. 

Ook een koel huis in de zomer

Een warmtepomp is niet alleen ideaal om in de winter te zorgen voor een lekker warm huis, maar in zomer kunnen veel warmtepompen je huis ook verkoelen! De warmtepomp werkt dan bijvoorbeeld als een soort koelkast en geeft de warmte van je huis aan de buitenlucht af. Of de warmtepomp haalt de koelte uit een bron in de grond en pompt dit vervolgens door je vloerverwarming. Zo heb je een lekker koel huis in de zomer.

Je krijgt subsidie voor een warmtepomp

De overheid heeft een interessante subsidie die je krijgt voor alle energiebesparende maatregelen in je woning: de ISDE-subsidie. Deze subsidie geldt ook voor het laten installeren voor een warmtepomp en dat betekent dat je een interessant bedrag terug kunt krijgen. Hoe hoog dat bedrag is, is afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen. Het is in ieder geval een hele interessante tegemoetkoming in de kosten. De subsidie geldt bijvoorbeeld ook voor zonnepanelen en het isoleren van je woning. Onderzoek wanneer je in aanmerking komt en vraag optijd de subsidie aan. Er wordt namelijk ieder jaar een bepaald budget ter beschikking gesteld en het is de vraag hoelang deze subsidie nog zal gelden.

 

Je huis wordt meer waard

Naast de bovengenoemde voordelen, zorgt een warmtepomp er ook nog eens voor dat je huis meer waard wordt. Je krijgt een beter energielabel en met een warmtepomp ligt je huis nog beter in de verkoopmarkt. Lees ook meer over de do’s en dont’s als je je huis gaat verkopen

 

Naast de bovengenoemde voordelen van een warmtepomp profiteer je ook van:

  • een constante manier van verwarming

  • de mogelijkheid om de warmtepomp aan te sluiten op je Smart Home-systeem

  • een veilig alternatief op je cv-ketel

  • de mogelijkheid om gasloos te verwarmen

 

Volop reden om eens te kijken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van een warmtepomp in jouw woning.