Woon XL
Image default
Verlichting

Kun je in vochtige ruimtes inbouwspotjes aanbrengen?

In ruimtes zoals je keuken en de badkamer heb je goed licht nodig omdat je wilt kunnen zien wat je aan het doen bent. Het kan echter lastig zijn om te bepalen welke verlichting je moet kiezen omdat niet iedere lamp geschikt is om in een keuken of badkamer te gebruiken. In deze ruimtes wordt namelijk veel met water gewerkt en dat kan eenvoudig kortsluiting opleveren wanneer je niet de juiste verlichting kiest. Vandaar dat wij in dit artikel nader zullen ingaan op welke verlichting je kunt gebruiken in de keuken en in je badkamer. Je zult zien dat wanneer je weet waar je op moet letten, het helemaal niet moeilijk is om goede verlichting voor je keuken, dan wel badkamer te vinden.

 

Waarom kiezen voor ledverlichting in je keuken?

Wie vandaag de dag de energierekening onder ogen krijgt, zal daar niet gelukkiger van worden. De energieprijzen stijgen alleen maar en veel mensen hebben moeite om de vaste te lasten te kunnen betalen. Als je dan voor ledverlichting kiest, bespaar je veel kosten. Ledverlichting gebruikt namelijk maar een fractie van de hoeveelheid energie die traditionele lampen gebruiken. Als je ook ruimte wilt besparen in je keuken, kies dan voor inbouwspots keuken. Deze spots kun je eenvoudig in de keuken zelf inbouwen en daarmee breng je heel mooi licht aan in je keuken. Je kunt dan goed zien wat je op het aanrechtblad aan het doen bent, zonder dat de lampen je in de weg zullen zitten. Als je deze keukenspots koopt, moet je echter goed opletten op de IP-waarde van de spots.

 

Waarom is de IP-waarde van een spot belangrijk?

Als je met inbouwspotjes in je keuken gaat werken, moet je zorgen dat je de juiste IP-waarde voor je lampen kiest. Met de IP-waarde bedoelen we de mate waarin een spotje bestand is tegen stof en water. Voor de keuken is een IP-waarde van 44 voldoende. Dit houdt in dat de spot spatwaterdicht is. Zo hoef je je dus geen zorgen te hebben over water dat eventueel omhoog spat richting de spotjes. Je kunt doen wat je wilt want je loopt geen risico’s om kortsluiting te veroorzaken.

 

Wil je ook in de badkamer verlichting aanbrengen?

Wanneer je ook graag mooie ledspotjes in de badkamer wilt aanbrengen, moet je zorgen dat je badkamer spotjes koopt die een IP-waarde van minstens 65 hebben. Deze spots kunnen een flinke hoeveelheid water gemakkelijk aan en zullen geen kortsluiting veroorzaken. Ook deze spots kun je eenvoudig inbouwen. Je kunt er ook voor kiezen om een dimmer op je verlichting aan te sluiten zodat je de lichtsterkte aan kunt passen. Zo kun je eenvoudig switchen van veel licht om je bijvoorbeeld op te maken, naar weinig licht wanneer je lekker in bad wilt bijkomen van een lange dag werken.