Woon XL
Image default
Verbouwing

Oersterk hout met een vingerlas

Tijdens het bouwen of verbouwen, is hout steevast een van de basismaterialen. Naar kwaliteit en stevigheid toe kiezen veel mensen graag voor de beste materiaalkeuze, namelijk hardhout, ook al is dit door de band genomen niet de goedkoopste keuze. Om te kunnen genieten van de vele voordelen van hardhout aan een betaalbare prijs, doe je er goed aan om de mogelijkheden van hout met een vingerlas even te bekijken.

Wat is hout met een vingerlas?

Bij het vingerlassen van hout gaat men verschillende stukken los hout aan elkaar gaan bevestigen om zo tot de gewenste lengte van balken te komen. De uiteinden van de losse stukken worden zo bewerkt dat ze als het ware kammen vormen die netjes in elkaar gepast kunnen worden. Het resultaat zijn balken op de gewenste lengte die uitblinken in stevigheid en sterkte.

Wat zijn de voordelen?

Hout met een vingerlas wordt steeds meer gebruikt en daar zijn een aantal goede redenen voor te vinden, je leest ze allemaal uitgebreid hieronder.

Elke afmeting is mogelijk

Omdat je door vingerlas de balken steeds weer opnieuw aan elkaar kunt vasthechten, heb je een balk die op elke gewenste lengte kan gemaakt worden. Je kunt de stukken namelijk ontelbare keren verlengen tot die precies goed is. De perfecte keuze dus voor ieder bouw- of verbouwproject en voor iedere klus.

Sterke en rechte balken

Het op elkaar passen van de balken door middel van de gemaakte kam zorgt voor een balk die niet alleen stevig, maar ook kaarsrecht is. Anders dan met balken die aan elkaar gelijmd werden, heb je met de vingerlas geen zwakke plekken, wel integendeel. Omdat de balken bovendien mooi recht zijn, kun je ze makkelijk en zonder verdere bewerking gebruiken voor iedere constructie.

Minder resthout

Als je weet dat voor hout met vingerlas afzonderlijke stukken hout vanaf een lengte van amper 20 centimeter kunnen gebruikt worden, weet je ook dat je zo zorgt voor een minimum aan resthout. Een milieuvriendelijke oplossing voor hout dat anders verloren zou gaan.

Onderhoudsvriendelijk

Hout met een vingerlas heeft de eigenschap dat het geen water doorlaat. Dat op zijn beurt zorgt er niet alleen voor dat het hout veel langer meegaat, maar dat een minimum aan onderhoud volstaat om de balken proper en netjes te houden.

Duurzaam

Door te kiezen voor hout met een vingerlas, kies je voor én minder resthout én voor het kappen van minder bomen, wat de duurzaamheid alleen maar ten goede kan komen. Omdat je in de balken ook gebruik kunt maken van minder belastende houtsoorten zorg je er bovendien ook nog voor dat de regenwouden meer gespaard blijven. Je levert dus een positieve bijdrage aan duurzaamheid en milieu en dat is alleen maar aan te moedigen.

Als je gaat bouwen of verbouwen, ga dan zeker even op zoek naar hout met een vingerlas. Sterke, stevige en rechte balken, de perfecte afmetingen en een lagere milieubelasting zijn voordelen die je hiermee al meteen in handen krijgt. Als je dan ook nog eens de lagere kostprijs en het minimum aan onderhoud in rekening brengt, zie je zo dat het een goede keuze is voor ieder project.