Woon XL
Image default
Verf

Goed onderhoud van het schilderwerk

Aan menig huis zit divers houtwerk wat in de tijd geregeld geschilderd dient te worden. Ongeveer elke vijf tot zeven jaar dient het schilderwerk opnieuw geschilderd te worden, wil je de kwaliteit van het verf goed houden. Dit doe je om houtrot tegen te gaan, zodat het houtwerk langer mee gaat. Het schilderwerk van buitenkozijnen gaat meestal zo’n vijf jaar mee en het schilderwerk op een gevel, zoals de boeidelen ronde de dakgoten, gaat meestal iets langer mee. De mate waarop en wanneer er onderhoud gepleegd wordt, beïnvloed de levensduur behoorlijk.

 

5 tips voor het onderhouden van het schilderwerk

 

Om het schilderwerk goed te houden, kun je hier zelf veel in bijdragen. Je kunt het onderhoud ook laten doen door een goed schoonmaakbedrijf, door een professionele schilder Wageningen. Dat kost wat meer, maar soms zit je met uitzonderlijke hoogten waar je zelf niet bij komt. Een goed schoonmaakbedrijf heeft vaak dermate lange telescoopstokken dat ze een hoogte tot 12 meter kunnen bereiken, wat zelf lastig kan zijn om bij te komen. Met een aantal tips kun je het zelf ook goed bijhouden. Hier volgen er 5:

 

1.     Ga je je ramen wassen? Neem direct de deuren en kozijnen mee.

2.     Maak het schoon in etappes. Zo is de klus minder groot en behapbaar.

3.     Gebruik goed schoonmaakmiddel waar geen ammoniak in zit voor het houtwerk, zoals groene zeep. Een ander voorbeeld in St. Marc of Universol. Deze producten ontvetten het schilderwerk en het bevat ook geen ammoniak. Deze producten zijn ook uitstekend geschikt als het schilderwerk voor het een nieuwe laag krijgt, schoongemaakt moet worden.

4.     Let op alle naden en kieren. Is de kit nog goed of zijn er scheurtjes zichtbaar? In dat geval is het verstandig om een schilder of kitter het werk opnieuw te laten kitten. Dit om tocht, vochtproblemen en uiteindelijk houtrot te voorkomen.

5.     Beschadigingen, openstaande naden en kaal hout kunnen het beste snel worden bijgewerkt. Dit doe je, wederom, om houtrot te voorkomen.

 

Goed schoonmaken en goed onderhoud verlengt de levensduur van het schilderwerk dus aanzienlijk. Het bespaart je kosten, omdat het schilderwerk langer mee gaat en er minder snel opnieuw geschilderd hoeft te worden. Het verstandigst is minimaal een keer per jaar goed onderhoud te plegen. Dit komt de levensduur van het schilderwerk ten goede.