Woon XL
Image default
Planten

Vijf tips om jouw potplanten deze winter te beschermen

In tegenstelling tot eenjarige planten sterven vaste planten en struiken niet in de winter, dus veel tuiniers vragen: “Hoe kan ik mijn vaste planten en struiken in containers overwinteren?” Dat is ook een goede vraag! Het overwinteren van planten in containers is heel anders dan in de open lucht – allemaal dankzij hun wortels. In de winter blijft de grond warmer dan de lucht en beschermt de wortels tegen koude wintertemperaturen. Als je echter vaste planten en heesters in potten kweekt, verliezen ze de extra isolatie die de grond biedt. In plaats daarvan bevriezen en ontdooien containers snel, wat vooral stressvol (of zelfs dodelijk) is voor je planten. Maar niet alle planten doen het goed in winterbakken. Planten zijn in de regel winterhard in bakken als de twee zones net zo winterhard zijn als de zone waar je woont. Grote tuinplanten zijn winterhard tot zone 6, wat betekent dat we gemakkelijk winterharde planten kunnen kweken tot zone en lager in containers. Voor succes raden we altijd aan planten te kweken die sterker zijn dan de twee zones. Maar laat deze regel je niet tegenhouden! Als je hebt besloten om planten te kweken die winterhard zijn in je zone (of sterker in slechts één zone), moet je een paar extra stappen nemen om ervoor te zorgen dat ze overleven. 

Kies de juiste potten 

Wat is het ergste dat de potten in de winter kan overkomen? Ze zullen ontploffen – of erger nog – volledig breken. Potten van klei, keramiek, beton of glas kunnen allemaal barsten als ze worden blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt. Er zijn twee redenen waarom je dit wilt vermijden. Ten eerste verlies je misschien je favoriete decoratieve pot. Ten tweede stellen grote scheuren het wortelsysteem van de plant verder bloot aan vorst en winterwinden. De wortels zullen waarschijnlijk uitdrogen, waardoor de planten het risico lopen te sterven. 

Plantenbakken verplaatsen 

Planten in de tuin laten staan ​​voor de winter kan een risico zijn. In plaats daarvan raden we aan de plantenbakken te verplaatsen naar een locatie die beschermd is tegen winterwinden. Naast je huis of schuur, onder het terras of zelfs in een onverwarmde garage. Dit voorkomt dat je pot bevriest en ontdooit, voorkomt wortelschade en beschermt takken tegen breken bij sterke wind of ijs. Groenblijvende struiken en vaste planten hebben nog steeds fel licht nodig, maar slapende planten doen het goed in donkere gebieden in de winter. 

Gebruik isolatie 

Als je je containers niet kunt verplaatsen naar beschutting, verplaats ze dan naar het moeras! Probeer potten in te pakken met isolatie zoals een deken, jute of dik noppenfolie, deze speciale folie is beschikbaar bij onlineplantenshop. Dit beschermt je potten tegen barsten, maar wat nog belangrijker is, het beschermt de wortels tegen harde vorst die de plant kan beschadigen. 

Water (licht!) 

Verbaast het je dat je jouw planten in de winter nog steeds water moet geven? Slapend betekent niet dood, dus je planten hebben nog steeds water nodig! Wortels kunnen afsterven als ze in droge potten uitdrogen, dus het is belangrijk om ze in de winter vochtig te houden. Dit is meestal geen probleem, tenzij uw plant beschut is tegen winterregens. Als je de potten echter onder het deksel zet, mogen ze niet worden verwaarloosd. 

Vermijd bemesten en snoeien 

Het is normaal dat planten in de herfst en winter langzamer gaan (of helemaal stoppen) om een ​​goede reden. Groene nieuwe groei en zachte stengels kunnen geen koude temperaturen verdragen. Ze zijn het eerste deel van de plant dat sterft als het koud wordt. Houd hier dus altijd rekening mee!